FitCalculator™ – Aplikacja do wyliczania wartości odżywczych i kaloryczności posiłków

FitCalculator™ – Aplikacja do wyliczania wartości odżywczych i kaloryczności posiłków

Pełnowartościowy, świeży i gorący obiad z maszyny lub wydawany na wynos to coraz częściej wybierana forma sprzedaży w gastronomii.

Ostatnie tygodnie pokazały, że firmy działające w tej branży wykazują się olbrzymią kreatywnością, by przestawić się na coraz bardziej popularną sprzedaż jedzenia na wynos.

Specjalnie pod ich potrzeby stworzyliśmy aplikację FitCalculator, która służy do wyliczania wartości kalorycznych i odżywczych przygotowywanych potraw. Tak przygotowane wartości można  w szybki i prosty sposób umieścić na opakowaniu.

FitCalculator™ – jest oprogramowaniem, które służy do wyliczania wartości kalorycznych i odżywczych przygotowywanych potraw. System FitCalculator™ jest rozwiązaniem dedykowanym dla sektora HoReCa: producentów żywności, restauracji i innych organizacji, które wyliczają wartość energetyczną i składniki odżywcze przygotowywanych potraw.

Do podstawowych funkcji FitCalculator™ należą:

  • baza danych składników odżywczych wraz z możliwością ich edytowania;
  • proces komponowania posiłku i wyliczania dla niego wartości kalorycznych i odżywczych;
  • baza danych skomponowanych posiłków wraz z możliwością ich edytowania;
  • obsługa dwóch wersji językowych: polskiej i angielskiej.

System zawiera dwa katalogi:

  • katalog składników;
  • katalog produktów/potraw gotowych.

W każdym z katalogów użytkownik ma możliwość dodawania nowych elementów, jak również edycji i usuwania istniejących elementów katalogu. Dodatkowo, w przypadku katalogu produktów/potraw gotowych istnieje możliwość eksportu całego katalogu do postaci pliku XLSX, a szczegółowych informacji o poszczególnych potrawach do pliku PDF.

Wyliczanie wartości odżywczych potrawy zostało maksymalnie uproszczone. Proces uruchamia się przyciskiem-skrótem znajdującym się w głównym menu systemu. Do wyliczenia użytkownik potrzebuje jedynie informacji o wadze poszczególnych składników w potrawie.

System przechowuje i prezentuje informacje o następujących wartościach energetycznych i odżywczych:

  • wartość energetyczna (kcal i kJ);
  • białko;
  • tłuszcze;
  • tłuszcze nasycone;
  • węglowodany;
  • cukry;
  • sól;
  • błonnik;
  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12, C, D, E, K;
  • Makroelementy: Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S;
  • Mikroelementy: Fe, Zn, Cu, Mn, F, I, Se, Cr;
  • Alergeny: Orzeszki ziemne, Seler, Sezam, SO2, Soja, Orzechy, Gorczyca, Mięczaki, Laktoza, Gluten, Ryby, Jaja, Skorupiaki, Łubin.
Przejdź do góry